Stigande oro för handelskrig fick S&P 500 att bryta ner – Jarl Securities

Oron för handelskrig blossar nu åter upp vilket sänkte aktier i USA. S&P 500 sjönk med 2,5 procent med finans och tech bland de stora förlorarna. VIX/Skräckindex steg 30 procent. Asienbörserna föll tungt nu på morgonen.

 

“Samtidigt är det fortfarande inte sagt vilka varor som kommer vara föremål för tullavgifterna och ett faktiskt handelskrig lär inte bli verklighet innan dess”, kommenterar Anders Elgemyr på Jarl Securites i CMC Markets morgonbrev.

Hur det då ut rent tekniskt för de amerikanska indexen?

“Som vi varnat för flera gånger de senaste dagarna handlades USA-indexen i bearish stigande kilar som tenderar att brytas på nedsidan. Så blev även fallet denna gång. Dagen efter Fed-beskedet bröts dessa på nedsidan. I en-timmesgrafen är S&P 500 översåld men trots det ser 200 dagars glidande medelvärde ut att ligga i korten. MACD har genererat en säljsignal”, skriver Elgemyr.

 

Momentum för aktier globalt ligger nu på -2,0 på en femgradig skala där 0 är neutralt, enligt Jarl Securities viktade femdagarsmått.

 

Övriga morgonbrevet i korthet:

  • Den tio-åriga räntan i USA backade med ökat köptryck på statspapper. Stödet på nedsidan är dock fortfarande intakt. Senaste kommentaren från Kina var att landet inte räds ett handelskrig och är väl förberedda för ett sådant.
  • Trots fallande räntor i USA steg USD marginellt mot korgvalutorna inkluderat euron som pressades av svaga PMI-siffror från bland annat Tyskland.
  • Olja backade under gårdagen efter en stark utveckling de senaste dagarna pådriven av reducerad produktion bland OPEC-medlemmarna samt geopolitiska oroligheter som stört produktionen. Dock stiger WTI-oljan åter under pågående handel.
  • Guldet stiger under pågående handel och närmar sig motstånd. Notera MACD som är nära en köpsignal.