Stigande trend för oljan har brutits – Jarl Securities

De amerikanska börserna fortsatte ner under torsdagen. Jarl Securities varnar i CMC Markets morgonbrev för oljan som tillgång, som tekniskt brutit en uppåtgående kanal.

 

Så här säger Anders Elgemyr på Jarl Securities om börsläget:

“Gårdagens nedgång på börserna var inte lika uppenbart kopplad till rörelsen i räntorna – så som i onsdags. Även på räntesidan var handeln volatil på intradagsbasis, som började dagen starkt med hökaktiga kommentarer från Bank of England men som sedan vände tillbaka och var svagt ner vid stängning i USA. Ett brott upp genom förra fredagens topp och den tioåriga USA-räntan kan fortsätta för att testa magiska 3 procent…vilket i så fall också lär fortsätta tynga börserna”.

 

 

Vix fortsätter uppåt

S&P 500 stängde på dagslägsta, ner 3,8 procent. Bland de stora förlorarna återfanns tech och banker. VIX/skräckindex steg 20 procent till 33,5 vilket motsvarar en daglig rörelse om 2,1 procent.

RSI för S&P 500 indikerar översålt men som bekant kan index vara både överköpta och översålda under en längre period. MACD, ett populärt mått inom teknisk analys, har dock genererat en säljsignal. 200-dagars glidande medelvärde befinner sig strax under 2550-nivån, vilket utgör ett första stöd på nedsidan.

 

 

Tekniskt svag olja

Som vi varnat för har nu oljan också börjat falla tillbaka. Allmän oro för stigande löner – inflation och högre räntor liksom en stärkt dollar har haft ett finger med i spelet. Samtidigt visade EIA:s senaste rapport att den veckovisa produktionen i USA nu närmar sig produktionsnivåer hos de ledande producenterna Saudiarabien och Ryssland. Den stigande trenden från i augusti/september har brutits.