Stress

I takt med börsnedgången, försvinner “lätta pengar” över hela linjen. 2018 var året då i princip alla tillgångsslag tappade värde. Men därute finns fortfarande investerare och traders som dag in och dag ut livnär sig på sina investeringar.

Att sätta upp mål i form av absoluta tal (exempelvis 40 tkr/mån) eller procentuella mål (ex. 5%/kvartal) är aldrig fel. Då kan man bryta ner det och förstå hur mycket risk man behöver ta varje månad eller kanske till och med varje dag. Men vad händer när man underpresterar mot dessa mål? Då pratar jag inte om en dag eller en vecka utan månad efter månad. Har jag tappat det? Har jag inte hunnit förändra min stil i takt med marknaden? Stressen blir tilltagande.

Vad sker näst? Är man riskvillig börjar man förmodligen ta affärer som man absolut inte borde ta. Det är ett beteende som periodiskt kan drabba mig. Man krystar fram avslut, ofta felaktiga. Är man riskavers slutar man att handla helt. Man ser marknaden som skadlig och därmed avstår all handel, även de allra bästa lägen.

Vad är då botemedlet? Givetvis är det olika från person till person, men för mig brukar det räcka med att ta ett steg tillbaka och fråga sig “Gör jag detta för att jag ‘måste’ tjäna pengar?” och “Kommer jag att få ångra dessa affärer imorgon?”. Även om det är svårt försöker jag alltid gå tillbaka till det logiska resonemanget “Det är bara pengar”. Känns en position fel i slutet av dagen stänger jag den. Har man en dålig dag är det lika bra att börja på en ny boll nästa dag utan att ha med sig skräp från som förstör både humöret och resultatet innan den nya dagen har börjat. (Har jag haft en riktigt, riktigt dålig dag äter jag en kladdkaka med en halv bytta vaniljglass på kvällen. När min flickvän ser att den desserten är framme vet hon att jag behöver tröstas.)

Vad ska man göra när man ser detta beteende i någon? Det beror givetvis på vilken relation man har till personen i fråga. Jag vill exempelvis sällan agera börspappa till någon, men när jag märker att någon av mina kollegor fastnar i ett liknande beteende försöker jag ändå alltid att påtala det. För mig blir det mer en varningssignal när denne tar en affär i något, då träffsäkerheten i dessa perioder är sällan bra.

Jag tror att det är extra viktigt att tänka på stressaspekten i tider då marknaden inte bjuder på några “lätta pengar”. Jag tycker att många där ute verkar ha det ganska tufft vilken är helt förståeligt när de flesta tillgångar blöder. När jag publicerar detta inlägg har S&P500 studsat över 10% från sina december-lows och då är det aldrig fel att tänka om kring sin exponering. Sannolikheten att det blir ännu tuffare anser jag är ganska hög. Kom ihåg att det alltid är lättare att behålla det man har än att införskaffa nytt. Nya lägen kommer alltid att uppenbara sig.

// Paper Chaser

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.