The Game plan

I denna krönika har vi (Börsfågeln = F och Paper Chaser = P) sammanställt våra tankar inför slutspurten av året. Vissa calls är mer outrageous än andra. Inga som helst investeringsbeslut bör baseras på analyserna nedan.

 

Makro

P: Det har onekligen varit mycket prat kring USA och deras räntebana. I takt med att deras ekonomi utvecklas fortsatt starkt tror jag att de kommer att fortsätta med räntehöjningarna. De kommer att höja räntan två gånger till. Samtidigt kommer ECB fortsätta att vara dovish och det kommer att sätta tonen även för Riksbanken som kommer att flagga för räntehöjning i vår.

F: Håller med, USA är glödhett. Däremot tror jag att Riksbanken gör en symbolisk höjning i slutet av året. Fram tills dess lär vi se en fortsatt svag SEK, framförallt emot USD. Riksdagsvalet den 9 september ser jag som en ytterligare eventrisk för kronan. Ett starkt val av SD och lite krångel kring hur man ska bilda regering kan skjuta upp USDSEK mot 10an till årsskiftet, speciellt om riksbanken inte tar ett litet steg upp på räntebanan.

 

IPO

F: Jag tror att IPO-klimatet för resten av året blir stökigt till skillnad från tidigare år då de mesta av hyfsad kvalite bara gått upp. MIFIDs nya ticksize lär göra att volymen dör helt efter första dagen vilket lär bidra till stökigheter.  

P: Kommer säkerligen att finnas någon enstaka raket bland IPOerna. I övrigt kommer det att vara rätt kallt på den fronten.

 

Börsen

F: Jag tror att hösten bjuder på en period med lite mindre riskaptit, vilket kommer synas i småbolagen där antalet kursraketer kommer vara betydligt färre. Har ingen större conviction i index här och nu. Tror att vi kan se en dipp under hösten för att sedan visa lite styrka mot årsskiftet.

P: September-oktober kan nog bli väldigt volatilt i OMX då många kommer att ha ögonen på valet. Om det inte bildas en tydlig och handlingskraftig regering kommer kronan försvagas och ge bränsle till börsen som kommer att stänga starkt, förmodligen årshögsta.

 

Index (31 december, 2018)

F: OMX 1510 SP500: 2600

P: OMX 1685, SP500: 3040

 

Köp & sälj

F: Sälj iGaming             Sälj: FANG        Köp: Guld           Köp: Turkiet

P: Sälj: Biotech             Sälj: Guld         Köp: Bitcoin         Köp: Kina

Motiveringar:

F: iGaming har varit glödhet senaste åren, men börjat svalna av lite. Tror vi ser fortsatt risk off året ut, vilket kan öppna för ett värdigt köpläge i denna framtidsbransch.

FANG är stretchade på uppsidan, om vi får se lite risk off på börsen i höst tror jag att dessa aktier underpresterar samt har en asymmetrisk eventrisk. Disclaimer: äger aktier i Alphabet (Google) och tycker att de är kanske världens bästa bolag.

Turkiet kan studsa högt när oroligheterna lägger sig. Hög risk, något man borde snitta sig in i under hösten då botten med högst sannolikt inte ännu är satt.

P:Biotech har varit hett hittills i 2018, jag tror att dessa pengar kommer att söka sig ut ur branschen.

Kina har fått ta otroligt mycket stryk ekonomiskt av sanktionerna. Jag räknar med att handelsdispyten kommer att vara löst när årsskiftet närmar sig vilket kommer att ge börserna (framförallt Kina) raketbränsle.

Guld/Bitcoin spreaden hoppas jag att inte behöva kommentera överhuvudtaget. Guldtackor var hett förra decenniet, Bitcoin är det senaste. Om krypto-ETF:en får grönt ljus i slutet av september kan vi få vittna en bullmarknad utan dess like.

/

Fågeln & Paper Chaser

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.