The Power Of Mass

Varför misslyckas så många med sina investeringar? Svaret borde vara ganska enkelt, man investerar i fel tillgångar. Frågan som följer är betydligt svårare; varför investerar man i fel tillgångar?

Var hittar man sina investeringsidéer? Kanske skannar man några forum och känner efter vad som är “hett”. Kanske får man tips av en vän eller familjemedlem. Kanske stöter man på något i sitt facebook- eller twitterflöde. Vad som är säkert är att idéerna väldigt ofta kommer utifrån. Eftersom människan är ett socialt djur och trivs bäst i flock så tror jag att det förklarar att man även föredrar att investera i flock. Gemenskapen betyder så himla mycket.

Jag minns när man kom hem från skolan. När mamma frågade hur provet gick fanns det två ganska standardiserade svar. Antingen gick det bra och då sa man givetvis att det gick bra, man är sällan ödmjuk i yngre ålder. Eller så sa man att det gick dåligt, med tillägget “men det gick dåligt för alla”. Det sista är så himla viktigt för att det tar ner ens egen skuld eftersom det var ett kollektivt misslyckande, och då behöver man inte ta sitt individuella ansvar på samma sätt. Jag kan verkligen se sambandet mellan prov och investeringar. Man mår inte alls lika dåligt över de kollektiva investeringarna. “Alla förlorade ju pengar”.

Här är några av de kollektiva pro.. investeringarna:

Det är väldigt ofta samma mönster. En tillgång har varit dyr. Den börjar minska i värde av diverse anledningar. Antalet ägare ökar. I Swedbank är det kanske extra tydligt. Alla vet vad Swedbank är för något, man har hört om verksamheten många gånger vilket gör det enkelt slå till. “Stabil kvalitetsbank”, “lågt värderat”, “lågt PE i kombination med hög direktavkastning” eller något annat uttryck som inte alls belyser risken av mångmiljardböter från ett flertal statliga enheter såsom FI, DOJ, SEC etc.

Det kan möjligtvis vara bullmarknadsyndromet köp dippen som gör att småspararpengar alltid pumpas in i sånt som är passé. Nu påstår jag inte att Swedbank kommer att gå i konkurs men säg aldrig att det är låg risk i Swedbank. Bara för att ett bolag är stort betyder det inte att risken är lägre.

Det är viktigt att ifrågasätta sin portfölj ofta. Att inte erkänna för sig själv att man har gjort en dålig investering och ta stoppen, utan istället sitta och hoppas på mirakel (eller en utdelning som har en övervägande risk att dras in som i Global Gaming) är inget annat än kapitalförstöring. Det viktigaste elementet för att skapa extraordinär avkastning är att undvika allt som i folkmun går under “låg risk”.  

//Paper Chaser

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.