Toppchefer på Ericsson i amerikansk korruptionsutredning

Ericssons huvudkvarter. Pressbild.
Den amerikanska finansinspektionen, SEC, håller på att bedriva en korruptionsutredning som omfattar personer inom det högsta ledarskiktet i Ericsson, skriver SvD Näringsliv.

Utredningen ska ha startat redan 2013 och intensifierats under de senaste åren, enligt uppgift.

Det som SEC granskar är potentiell korruption som mutor och så kallade kick backs i Ericsson Asienverksamhet och i södra Afrika samt Mellanöstern.

”Det man försöker pussla ihop är vem och vilka som känt till den misstänkta korruptionen. Framförallt tittar man på de som finns kvar i organisationen”, säger en källa till Svd.

Enligt uppgift omfattar utredningen bland annat den nytillträdda nätverkschefen Fredrik Jejdling, Arun Bansal som är chef för affärsområdena Europa och Latinamerika samt Nina MacPherson, Ericssons chefsjurist.

SvD betonar dock att det i dagsläget inte finns något som pekar på att de amerikanska myndigheterna fört fram några formella misstankar mot cheferna.

Anledningen till varför trion är intressanta för SEC är på grund av Mats H Olsson. Han var tidigare inflytelserik chef för Ericsson i Asien och fick lämna bolaget 2016. Under hans tid var Arun Bansal chef för Sydostasien och Indonesien, vilket gör honom intressant för utredningen.

Fredrik Jejdling var för två år sedan chef för affärsområdet Sub Sahara som har brottats med stora korruptionsproblem i flera år, medan Nina MacPherson är satt under rampljuset för att Ericssons bolagsjurister ska ha godkänt många ifrågasatta avtal. Det ska även finnas andra skäl, enligt källor.

Ericsson uppgav till SvD att mer än 20 anställda, inklusive toppchefer, har varit under utfrågning från SEC sedan flera år tillbaka.

Vad gäller toppcheferna ska nuvarande vd Börje Ekholm ha fortsatt förtroende för alla av dem.

”Samtliga medlemmar i den nuvarande ledningsgruppen har genomgått utvärderingsprocessen och vd Börje Ekholm har fullt förtroende för sitt team”, sade Johannes Arvidson Persson på Ericssons pressavdelning.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.