Kritik mot att Johan Carlström föreslås fatta klubban i Fingerprint Cards

Fingerprint Cards förslag om att utse tidigare vd:n Johan Carlström som ny styrelseordförande får kritik. “Det går inte att rikta tillräckligt hård kritik mot det här. En tragikomisk fortsättning på den här börshistorian som aldrig slutar”, uppger Nordnets sparekonom Joakim Bornold till DI.

Fingerprint Cards kallar aktieägarna till årsstämma tisdagen den 29 maj i Göteborg. I kallelsen framgår att valberedningen föreslår att storägaren och tidigare vd:n Johan Carlström tar över som styrelseordförande samtidigt som fyra personer har avböjt omval.

Det föreslås samtidigt omval av styrelseledamöterna Urban Fagerstedt, Alexander Kotsinas, Tomas Mikaelsson och Dimitrij Titov. Förutom Johan Carlström föreslås även Ted Elvhage och Juan Vallejo ta plats i styrelsen.

Valberedningen består av Johan Carlström, Jan Wäreby (som idag är styrelsens ordförande) och Dimitrij Titov som representerar Velociraptor.

Nordnets sparekonom Joakim Bornold sågar Fingerprint Cards förslag av Johan Carlström som ny styrelseordförande, i en kommentar till Dagens industri.

Förslaget innebär att alla varningsklockor som finns ringer och att sparare som äger aktier i bolaget ska lyssna på dessa varningar, enligt sparekonomen.

“Det går inte att rikta tillräckligt hård kritik mot det här. En tragikomisk fortsättning på den här börshistorian som aldrig slutar”, uppger Bornold.

Sparekonomen fortsätter: “Det visar att styrningen i det här bolaget inte är börsmässig, och man får starkt ifrågasätta om bolaget ens kommer att få vara kvar på börsen”.

Bornold konstaterar för Dagens industri att det blir intressant att se om Stockholmsbörsen har någon åsikt om förslaget, och räknar med att Fingerprint-aktien ska falla rätt rejält på förslaget då han bedömer att förslaget visar att styrningen i bolaget inte är börsmässigt.

Joakim Bornold får medhåll av Dagens Industris analytiker Richard Bråse som även han är starkt kritisk till beskedet.

“Det är omskakande uppgifter. Det är helt unikt att en person som står åtalad för flera fall av grovt insiderbrott föreslås som styrelseordförande”, säger Di:s Richard Bråse i Dagens Industris Börsmorgon.

“Den enda rimliga tolkningen är att det här är ett bolag i fritt fall”, säger analytikern i programmet.

Enligt Bråse är beskedet extra anmärkningsvärt med tanke på att biometribolaget ingår i Stockholmsbörsens storbolagsindex. Analytikern tillägger dock att Carlström är den största ägaren och bolaget är i ett pressat läge, både på börsen och teknologiskt.

Dagens Industri skriver att Johan Carlström står åtalad för sju fall av misstänkt grovt insiderbrott som ska ha begåtts 2012–2014, men rättegången har skjutits upp till november i år. Den föreslagne ordföranden nekar till brott.