Vd-byte på två börsbolag

ABB, Västerås. Foto: Anna Sundström, Finwire.

Saab och ABB har utsett nya vd:ar och Sandvik inleder jakten på en ny.

Styrelsen för verkstadsjätten ABB har enhälligt utnämnt Sandviks vd Björn Rosengren till ny vd och koncernchef för bolaget. Han ansluter till ABB den 1 februari 2020 och efterträder vd Peter Voser i rollen som koncernchef den 1 mars 2020. Peter Voser kommer då att återgå till sin position som enbart styrelseordförande.

Sandvik uppger i ett pressmeddelande att Björn Rosengren har meddelat ordföranden för Sandviks styrelse att han har för avsikt att säga upp sig och lämna bolaget från och med 1 februari 2020. Sandviks styrelse håller i dag ett möte för att inleda arbetet med att utse en ny vd och koncernchef för Sandvik.

– Det här har inte varit ett lätt beslut. Sandvik är ett fantastiskt bolag med stor framtidspotential och jag kommer att fortsätta leda organisationen med ett starkt engagemang till slutet av januari, säger Björn Rosengren.

Försvarsbolaget Saab meddelade på söndagskvällen att Håkan Buskhe informerat styrelsen om att han lämnar posten som vd och koncernchef. Han har varit vd för Saab sedan september 2010 och kommer att lämna i februari 2020.

– Skälet till att jag väljer att lämna Saab är att jag gärna skulle vilja hinna med ytterligare en operativ utmaning i min karriär. Fram till dess att en ny vd är utsedd kommer jag att ha fullt fokus på Saab för att underlätta för min efterträdare, säger Håkan Buskhe i en kommentar.

Den exakta tidpunkten för när han lämnar avgörs av den rekryteringsprocess som Saabs styrelse nu inleder, framgår det av ett pressmeddelande.

– Håkan Buskhe har med stort engagemang och flera strategiskt viktiga beslut lagt en stark grund för en fortsatt positiv utveckling för Saab. Utvecklingen av Gripen E, Saabs del i det amerikanska T-X-projektet och en kraftig förmågehöjning inom det viktiga sensorområdet med bland annat Globaleye är några exempel på detta, säger styrelseordförande Marcus Wallenberg.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.