Volatila tider

Marknaden fortsätter att gunga oroligt. I en konsensusfri miljö byter förmögenheter händer i rekordtempo. Åsikterna om vart vi ska är många och väldigt olika. Det skapar bra förutsättningar för volatilitet. Många bolag som jag anser i grunden är bra har blivit rätt billiga och det skrämmer mig lite.

Marknaden idag är verkligen något som jag känner igen från den galna kryptotiden i slutet av 2017. Det är stora rörelser och extrem panik när negativt nyhetsflöde träffar marknaden. Rörelserna är snabba och kommer när man minst anar dem.

I en krönika inför 2019 förutspådde jag VIX på 80 någon gång under året. Även om jag var ett år för tidig och detta har fortfarande inte skett riktigt, så toppade VIX i veckan på 54.39 och tog därmed ut förra veckans högsta. Den högsta printen under finanskrisen var 89.53. Vad har då hänt sedan finanskrisen? Det finns mer belåning i marknaden, fler strukturerade hävstångsprodukter och fler aktörer som är ute efter snabba pengar. VIX-spikar är, som visas tydligt ovan inte är ovanliga. Är VIX däremot på höga nivåer under en lång period skapar det en stor instabilitet i systemet. Jag är öppen för att 80-nivån kan nås kommande tiden, men om det gör det så kommer det att ske i mars.

Vad är det som fortsätter att ge upphov till denna instabilitet? I en av de tidigare krönikorna skrev jag att guld och oljan skulle visa vägen och de har verkligen gjort det. Oljan har kollapsat senaste tiden då OPEC inte har lyckats nå en överenskommelse med Ryssland angående produktionssänkningar. Idag kom det ett rykte om att Saudi ska sälja sin olja till rabatterade priser på marknaden vilket fick Saudi Aramco på fall mot nya all time lows. Tel Aviv 35 var ner 6.5% men har återhämtat fallet idag något till endast -3.5%. Nyhetsflödet fortsätter att vara läskigt. Italien stänger ner en hel region samtidigt som New Yorks Guvernör INTE uppmanar till lugn. Situationen, precis som förväntat, eskalerar i USA.

Jag blev överrumplad när haussen på en sänkning av FED på hela 50 baspunkter varade i 5 minuter. Visst fanns förväntningar i marknaden att de skulle agera men att detta såldes på i samma stund gjorde mig rädd. I veckan har vi FED och ECB på agendan där FED återigen förväntas att sänka med 50 baspunkter. 

I allt detta måste jag kommentera bitcoin. Jag tycker att den har uppvisat en utomordentlig styrka trots blåsvädret på börsen. Från årsskiftet är den fortfarande upp 23% samtidigt som ingen pratar om halveringen i maj då allt handlar om corona dessa dagar. Om riskviljan hittar tillbaka till marknaden kan det ge bra bränsle för uppgång.

Bland investerare är agerandet knappast tydligt. De som har varit fullinvesterade fortsätter att vara fullinvesterade, de som har baissat fortsätter på samma tema och de som har varit utanför väntar på lägre nivåer. Idag finns det dessutom något i nyhetsflödet för alla. Om du vill vara haussad kan du referera till situationen i Kina och hur den börjar stabiliseras. Om du vill vara på den andra sidan så kan du referera till hur 100 miljoner människor kommer att bli sjuka om 3 månader på grund av den exponentiella takten och att sjukvården sannolikt inte kommer att klara av det.

Under det senaste året har jag byggt en pensionsportfölj som i mångt och mycket varit likvid. De senaste dagarna har jag dock börjat doppa tårna och kommer att fortsätta med det framöver, även om risken att det blir sämre innan det blir bättre är övervägande.

//Paper Chaser

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.