Nils Brobacke i TA-special hos Placera

CMC Markets analytiker Nils Brobacke. Foto: Rikard Jansson.

CMC Markets analytiker Nils Brobacke räknar med att det dröjer tills vi får se SPX ner på 3000 nivån igen. Det och mycket mer blev det när han gästade Placera TV där han gav flera uppdaterade tekniska analyser.

SP500

Med risk för att upprepa mig; den tekniska vyn har fortfarande inte förändrats. Självklart finns risk för rekyler, likt den vi såg nu i början av dec (-2,5%) eller större, men det viktiga blir att iaktta köpares styrka i de dipparna. Tekniskt sett tål vi en pullback hela vägen tillbaka till 3000, vilket skulle vara en rörelse på lite drygt 7 %. Inget konstigt när index är upp 40% sen botten i dec 2018 eller nästan 20 % sen botten i augusti. (maj-juli dipparna låg kring ca 7 %).

En etablering under 3000 är definitivt något som bör göra en oroad, men det är inte min huvudtes. Faktum är att vi kanske inte ens får se 3000 igen på ett tag, till skillnad mot vad många tror behöver index inte återtesta tidigare topp. Framförallt inte när det är konsensus att så ska ske. MEN, skulle så ske och att vi dessutom ser spekulativa handlare gått rejält övervikt köp så bör man va försiktig. 

Russel2000, First Dow Jones Internet Index Fund

Något jag ville se för ett fortsatt Risk-On klimat under hösten var s.k. participation, eller deltagande från globala index som hade laggat efter Dow/NDAQ och det fick vi verkligen.

Russel2000 försvarade 150 USD, tog ut tidigare toppen vid 160 USD och handlas nu till 165 USD. Dvs bryter upp från en nästan 2årig konsolidering. 

First Dow Jones Internet Index Fund lyckades efter 3 månaders konsolidering försvara stöd vid 132 USD i veckografen, och handlas nu vid toppar från sommaren 2018. 

XLF – FINANCIAL SELECT SECTOR SPDR FUND

Efter 13 års kräftgång( sen maj 2007) handlas nu XLF vid sitt ATH. Bryter vi ner XLF på mindre sektorer så ser vi att både Regionala banker, Broker-dealers och insurance så ser vi att dom antingen har gjort nya högsta eller testar högsta nivåer. 

Som jag ser det så är det hög sannolikhet för att även den breda XLF:en bryter upp, och kan vi tolka det som någonting annat bullish när så är fallet? 

DAX

Handlas nära ATH’s från januari, upp 20 % sen augustibotten trots att konsensus kring macro i europa har varit väldigt negativt under 2019. 

 • Bryt över 13 587 så kan det dra rejält, 
 • Under 13 000 bör man va försiktig. 
 • Sentiment är över vikt kort, pendlar mellan 65-75 %
  • Många som vill korta toppen, härligt i teorin men funkar sämre på riktigt. 

EuroStoxx 50

 • Euro Stoxx 50 handlas nu över motståndet som går hela vägen tillbaka till 2008(blå linje), dvs 3700
 • Mötte även upp 2015 och 2017
 • Första rekylen tog oss bara ner till 3600, sen kom köpare in 
 • Ett fortsatt bryt över skall tolkas som REJÄL styrka för europa
 • Vid rekyl ner från nuvarande nivå så fokuserar jag på 3500 som definierad skiljelinje för den långsiktiga trenden upp. 

Emerging Markets /Koppar

 • Emerging Markets ETF försvarade viktiga 40 USD och handlas nu över 44 USD, tidigare motstånd från juli 2018 och april 2019.
 • Korrelationen mot koppar har spelat ut mycket väl, koppar upp ca 15 % sen botten i början augusti. 

Crude Brent

 En annan tillgångsklass som hjälper oss att ta tempen på risk-klimatet är råvarumarknaden. Under hösten har vi sett olja och koppar försvarar viktiga tekniska nivåer och efter det börjat handlas upp, dvs helt i linje med tesen om stigande ränta, stigande börs.

 • Crude Brent har sen i somras haft 2 kraftiga rallyn från 58-60 USD nivån, dvs den nivå som jag håller som direkt avgörande för att den positiva trenden sen 30 USD ska vara intakt.
 • Första rallyt, eller snarare GAP:et upp, kom efter saudi-smällen i höstas
 • Andra rallyt påbörjades i oktober och tog oss hela vägen tillbaka till 72 USD. 
 • Sen dess har säljare varit starka från “saudi-toppen”, 72 USD. Nu testas nedåtgående trendlinje intakt sen 2018 på ”köpares sida” vid ca 64 USD
 • Bryt under indikerar återtest av 60 USD

2020? 

Många menar på att oljan och framförallt energisektorn(den sektor som laggat mest) har brutit ut och att vi har ett energi-rally att vänta. Jag är inte lika säker, hade du frågat mig i oktober så absolut, nu är det kanske lite väl många på den bollen, mycket prat om det i media och spekulanter REJÄLT övervikt lång (+90%). MEN, försvaras 64 USD och 72 USD tas ut så så har vi potential att gå till 80 USD och ändå va ”negativ” i den riktigt långsiktiga trenden.

Guldet 

Hade ett riktigt bra 2019 och steg med som mest 22% för att toppa ur i september. Rallyt startade efter ett par månaders konsolidering från 1300, en nivå du och jag pratade om här för lite drygt ett år sen. 

Min tes har varit att vi såg räntebotten och därmed guldtoppen vid ca 1500 i september, men nu har guldet stigit som mest ytterliggare 100 USD, dvs testat 1600. Stängning på månaden och jag får omvärdera, men guldet är nu redan tillbaka vid 1550, och sentiment är brutalt bullish. Stängning vid eller under 1500 så är tesen intakt. Även silvret ser ut som det har toppat. 

Dollar Index

Efter en lite drygt 8% uppgång i dollarn från början av 2019 så toppade den ur lite över 27 och är nu tillbaka och återtestar tidigare motstånd(nu stöd?) ca 26. Bör visa riktning framgent. 

USDJPY

Uppe och Nosar på en MYCKET viktig skiljelinje enl TA, dvs 110 USD. Testar här negativ trendlinje intakt sen sommaren 2015. Detta valutapar har historiskt varit en fin Risk On/off indikator, dsv stiger paret(dollarn) så är det positivt för aktier. 

Amazon 

 • Trots styrka i NDAQ har Amazon handlats i en range  mellan 1700 -2000 2019. 
 • 2000 var även high 2018
 • Om vi ska vidare upp ska vi def ha med Amazon
 • När jag pratar amazon får jag ofta invändningen ”har den inte gått för starkt” eller ”finns det inget roligare”
  • 2 års konsolidering tycketr jag inte är för starkt, konsolidering tenderar att bryta i trendrikting, i detta fall upp
  • Fick samma invädningar mot google förra året från 1000 USD, ändå upp 40 % sen 
  • ”the bigger the base the higher the space”
 • Över 1750 gäller köp för mig
 • Över 2000 så känns det nästan oansvarigt att inte va kraftigt lång =)

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.