Så tolkar marknaden rapporterna – Kristofer Berggren

I denna artikel kommer jag att titta på några av de bolag som kommit med rapport under dagen. Det kommer att vara teknisk analys då jag framför allt är intresserad av hur priset på aktien reagerar på bolagets rapport, d.v.s. hur marknaden tar emot rapporten.

I jakten på läsare drar gärna affärstidningarna till med extra klickvänliga rubriker. Att skala bort mycket av marknadsbruset med hjälp av teknisk analys är något jag ofta använder mig av. Framförallt under rapportperioder då det kan bli kraftiga rörelser i aktier. Låt Mr Market tolka rapporten. En ”bra” rapport kan tas emot med nedgång och en ”dålig” rapport kan tas emot med uppgång. Utfall och konsensus finns med för att ge en bild av det marknaden tolkar.

Varje candlestick i graferna motsvarar en veckas handel och tanken är därför att ge en överblick av det längre tidsperspektivet. Det är dock även intressant att som lite mer aktiv placerare ha koll på långsiktigt viktiga nivåer.

Billerud Korsnäs

Källa: Bild från Finwire Newsweb. Konsensusdata från Factset

Aktien kom med en rapport som marknaden verkligen gillade. Aktien handlas upp ca 11 % har tagit sig hela vägen upp till motståndet vid 120. Nästa motstånd befinner sig vid den negativa trendlinjen från toppen 2019 och därefter området vid 125. Mindre stöd vid 116. Det blev ett gap vid öppning men aktien har fortsatt trenda starkt under dagen så gapet startar först runt 112,50.

Cloetta

Källa: Bild från Finwire Newsweb. Konsensusdata från Factset

Aktien sköt iväg som en raket från det viktiga stödet runt 29 direkt i öppning. Hela vägen upp till motståndet vid 32. Nästa motståndsområde är vid 32,80-34. Positiv trendlinje från botten i början av 2019 agerar stöd och därefter viktiga 29. Ser ut som RSI kan bryta korta negativa trenden.

SEB

Källa: Bild från Finwire Newsweb. Konsensusdata från Factset

Mottagandet av rapporten var lite ljummet men aktien är upp och fortsätter att handlas över taket i den stora triangeln som passerades under gårdagen. Aktien har varit uppe och nosat på motståndet vid 103 och handlas just nu vid 101 som tidigare lockat till sig stort säljintresse. Vid rekyl blir det viktigt att köpare försvarar stödet vid 98. RSI närmar sig överköpta nivåer vilket visar på bra momentum i aktien. ROC fortsätter hålla sig på positiva nivåer vilket bekräftar detta.

Telia

Källa: Bild från Finwire Newsweb. Konsensusdata från Factset

I mitten av 2019 gjordes ett helhjärtat försök att bryta ur konsolideringen som pågått under ett antal år. Tyvärr tappade köpare suget och aktien tog sig hela vägen ner till den positiva trendlinjen från botten 2016. Därifrån kom dock köpare tillbaka och dagens rapport fortsätter att locka köpare. Motstånd vid 43 och därefter senaste toppen vid 44,50. ROC fortsatt negativ och behöver komma upp på positiva nivåer för att bekräfta positivt momentum. Vid rekyl agerar i första hand positiv trendlinje stöd samt området runt 39.

Artikeln är skriven är Kristofer Berggren, analytiker på CMC Markets.

Innehållet i denna artikel skall endast ses som allmän information och ej handels- eller investeringsrådgivning.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.