Baisse, del 1

Inverted yield curve, fallande tillväxt, handelskrig, brexit, med mera. Slagorden för björnarna är många och läser man i media samt sociala medier verkar en recession oundviklig närmaste 24 månaderna. Samtidigt som man får känslan av att antalet baissade aktörer ute i marknaden tar nya ATH varje dag. Får man känslan av att väldigt få av dessa är kort marknaden, och många köper dippen när tillfälle ges.  

Min åsikt är att Trump inte kommer låta detta krascha innan han har säkrat makten ytterligare 4 år till. Men inte ens världens mäktigaste man kan göra mer än att skjuta recessionen lite på framtiden. Jag tror vi kommer få se en lite tyngre period på börsen närmaste månaderna. Trump vill att hans “seger” mot Kina ska vara hyfsat färskt i minnet på väljarna när de går till valurnorna. Innan dess ska han öka trycket mot Kina och skylla nedgången på FED. Hela marknaden styrs just nu av uttalanden och tweets. Ingen bryr sig om att tillväxten för länderna/bolagen har rasat senaste året, att makron ser betydligt sämre ut och att bolagens guidningar inte alls är lika muntra längre. Till och med nyheter kring brexit skakar marknaden av sig lika snabbt som de har kommit. Allt just nu handlar om USA och Kina. Även om jag tror att handelskriget mellan USA och Kina kommer hålla på i många år, så tror jag vi får en uppgörelse som lugnar ner det lite och får marknaden att börja fokusera på annat.

Många pratar om att de kraftigt fallande räntorna kommer ge ytterligare en boost för ekonomin. Men jag tror också man måste fråga sig, när/var är fallet så kraftigt att de får en negativ påverkan på några av de största institutionerna vi har i samhället, bankerna, försäkringsbolagen, pensionssystemet. Det är sällan hela ekonomin som hand i hand går in i en kris, utan en del av den som drar med sig resten ner. 

Så ännu tror jag inte det är dags trots att tullarna kommer börja synas på sista raden hos företagen nu i höst. Så kommer effekten av de låga räntorna, centralbankernas “sista tricks” och Trumps makt att hålla marknaden över ytan ytterligare ett tag. Men tro inte att det kommer vara en resa på stilla vatten utan räkna med en hel del kastvindar. 

To be continued

/

Fågeln

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.