Därför tror Börsfågeln på bitcoin

Bitcoin står inför ett speciellt år, 2020 är det nämligen halvering. Det är ett event som sker vart fjärde år och har följts av historiska uppgångar. Här nedan kommer jag förklara varför Bitcoin ska till 16 000…

 

Förenklat innebär halveringen i Bitcoin att utbetalningen till miners halveras. Miners får betalt i BTC för att säkerställa att transaktionerna går rätt till och är så säkra som möjligt. Just nu betalas det ut 12,5 nytryckta BTC varje 10e minut. Dessa säljs i marknaden för att miners ska betala hyra, energi, personalkostnader etc. Vilket skapar ett naturligt säljtryck som hela tiden finns där. Just nu ligger alltså det här säljtrycket på 12600 BTC i veckan, vilket motsvarar 102 MUSD. De 20de maj 2020 kommer alltså det här säljtrycket att halveras, till 6300 BTC i veckan. 

Man behöver inte vara ett geni för att förstå att detta kommer påverka priset. Men det är givetvis omöjligt att säga hur stor effekt en minskning av säljtrycket på 51 MUSD i veckan kommer att få på priset. Man ska också ha i åtanke att det här fungerar lite som en gummisnodd för Bitcoin. Ju högre priset på kryptovaluta går ju större blir detta säljflödet i USD. Om jag får ge mig på en mindre exakt matematisk exempel av effekten:
Handlas BTC kring ett jämviktspris på 8000 (medelvärdet på 200 dagar) så måste Bitcoin stå i 16 000 för att säljflödet ska vara lika stort efter halveringen. Som sagt matte är matte…

Halveringen är något som är väldigt omtalat och känt för de flesta som äger Bitcoin och jag misstänker att det här eventet kommer att frontas rätt hårt. Litecoin hade sin halvering i år och den började röra sig uppåt drygt ett halvår innan sin halvering. Personligen tror jag att halveringen i Bitcoin kommer bli mer av en snackis efter årsskiftet, då vi är inne i samma år som eventet ska ske. Man får också räkna med att ju mer Bitcoin går upp, ju mer kommer det att pratas om halveringen och därmed ge eventet större effekt. Nu är det 6 månader kvar till 20e maj, det är med andra ord lite tidigt att uttrycka åsikter om vad som kommer hända då eller vad kursen ska stå i. Men min gissning idag är att BTC toppar kring det datumet likt den gjorde när Bitcoins future började handlas i december 2017.

Disclaimer: Jag äger Bitcoins och har som plan att öka mitt innehav fram tills årsskiftet.

/


Fågeln

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.