Carnegie Sverigefond sjönk med 0,5 procent i juni, H&M behöver troligen skriva ned varulagret

Simon Blecher, analytiker på Carnegie Fonder. Pressbild.

Carnegie Sverigefond sjönk med 0,5 procent i juni och har därmed stigit med 0,1 procent sedan årets början. Det framgår av en månadsrapport.

I en kommentar skriver förvaltaren Simon Blecher att 2018 är, som de påpekat många gånger, ett annorlunda år där de flesta banker och verkstadsbolag är ner medan högriskaktier rusat.

Den enda bolagsrapporten i juni kom från H&M, som numera är ett av fondens mindre innehav. Inte för att förvaltaren har sålt aktier i någon större utsträckning utan för att aktiekursen kollapsat. Positivt i H&M:s rapport var bruttomarginalen medan en besvikelse var det växande lagret, enligt Blecher.

“Vi lider med vd Karl Johan Persson, som med ett amerikanskt uttryck har 10 miljoner ”back seatdrivers”. Med det sagt är vi något förvånande att H&M inte ökar takten för att stänga/bygga om fler butiker. Om det kostar 6-7 miljoner kronor att bygga om en butik av karaktären Fältöversten i Stockholm och H&M behöver göra detta med drygt 1000 butiker, kan vi räkna med en kostnad på 6-7 miljarder kronor. Ponera sedan att de behöver stänga ett par hundra butiker till en kostnad på ett par miljarder så är vi uppe i en bit över 10 miljarder kronor. Om detta sker över två år är det en mindre kostnad, givet att de idag tjänar 20 miljarder kronor per år. De lär nog behöva skriva ner lagret också, men det berör inte kassaflödet.”

Vidare tror förvaltaren att om H&M sköter situationen skickligt bör de kunna hålla utdelningen, givet företagets nya skuldsättningsmål.

Blecher bedömer även att H&M kan växa framöver: “H&M var en gång ett unikt företag som växte med 10–15 procent per år till en marginal på 20 procent. Den tiden är över. Men om bolaget bara kan växa i takt med BNP och ha marginaler på 10 procent bör aktien kunna värderas som Ica och Axfood. Det skulle innebära en betydande uppsida från nuvarande nivåer. Men det börjar bli dags att ta itu med grunden, varumärket H&M, istället för att konstant lansera nya koncept.”

Per månadens utgång var Investor, Volvo och Holmen största innehaven i portföljen med vikter om 7,5, 7,1 respektive 6,7 procent.

Gabriel Ounasvuori, Finwire 

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.