Centraliserad decentralisering

Jag har under en lång tid varit positivt inställd till kryptovalutor. Men trots potentialen så har de stora brister. Säkerheten i dessa kan ofta vara nästintill överflödig. Börserna där dessa handlas kan man verkligen inte säga samma sak om. Ether värda 50 miljoner USD blev hackade från kryptobörsen Upbit. Detta fick återigen bitcoin och de resterande kryptovalutorna att tappa ca 4% för att kort därefter hämta tillbaka hela nedgången.

Vi har vid ett flertal tillfällen sett hur viktigt det är med en pålitlig och solvent handelspart när det gäller kryptovalutor. Kryptobörsen Binance blev tidigare i år hackad på 7000 bitcoins värda 40 miljoner USD. De drabbade fick dock sina pengar tillbaka inom en vecka.

I fredags gick kryptobörsen IDAX ut och rekommenderade sina användare att sluta använda deras tjänster efter att deras VD har varit försvunnen i fem dagar. Nu kretsar det en osäkerhet kring vilka och hur mycket tillgångar finns kvar i bolaget. En liknande händelse skedde i Polen i somras när Bitmarkets vd försvann spårlöst. Några dagar senare hittade man honom död i närheten av hans bostad. I början av året dog kanadensiska QuadrigaCXs VD med nycklar till kryptovalutor värda 190 miljoner USD.

I allt detta kan man konstatera att alldeles för mycket av de mindre börsernas tillgångar och säkerhet ligger i högsta chefens händer. Om något mot all förmodan händer honom så får det drastiska konsekvenser för börsen och dess kunder. I ett sånt tillfälle jobbar den decentraliserade kärnan mot det som ska vara till fördel för människorna, den fullskaliga kontrollen. I många fall får de inte sina pengar tillbaka.

Samma problematik uppstår om man som ägare av kryptovaluta skulle gå bort. Äger du aktier, så övertas dessa av barnen eller av make/maka. Har du däremot kryptovalutor någonstans på en USB-sticka eller på en krypterad dator så blir det svårt för någon att komma åt dessa. Jag har hört många historier om vänners släktingar som var tidiga med bitcoinmining. När dessa har gått bort så har man inte kunnat återfinna deras bitcoins.

Det är kanske en lite konstig sak att konstatera, men när någon som äger bitcoins går bort och dessa bitcoins blir oåtkomliga så ökar värdet på de resterande coinsen. Det är givetvis väldigt svårt att räkna ut hur många bitcoins är borta men sedan januari 2012 har 2.4 miljoner bitcoins har varit orörda. Under de senaste tre åren så har 5 miljoner av alla bitcoins varit orörda. Denna siffra kommer bara att stadigt öka.

Är de digitala valutornas största nackdel att de finns sig i en fysisk värld?

/ Paper Chaser

 

Läs vidare: 

https://www.coindesk.com/little-known-crypto-exchange-with-ties-to-a-shanghai-firm-halts-services-says-ceo-missing

 

https://cointelegraph.com/news/breaking-crypto-exchange-upbit-confirms-theft-of-342-000-ether-50m

 

https://blockchain.news/Post?id=Polish-Crypto-Exchange-BitMarket-CoOwner-Found-Dead

 

https://www.wired.com/story/crypto-exchange-ceo-dies-holding-only-key/

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.