Coronaviruset tappar fart i Asien men…

Coronaviruset tappar fart i Asien men ingen bryr sig för nu är alla blickar på USA. I USA har varken testandet eller virusets spridning tagit fart på allvar. Marknadens svar är att sälja först och ställa frågor sen.

Kina rapporterade enbart 99 fall av viruset på lördagsmorgonen, samtidigt som Sydkorea har ännu en dag med minskning av nya fall. Men marknaden kommer fortsätta att fokusera på Europa och framför allt USA. I världens största ekonomi står konsumenterna för 70% av BNP. Ett land där sjukvården inte är gratis och det ligger i folkets natur att överreagera. Man kan därmed förstå att om konsumenterna reagerar rejält i USA med rädsla för dyra sjukhusräkningar eller utebliven arbetstid. Men ännu har inte viruset tagit fäste i land eller är det bara så det verkar för att man inte testar i närheten av vad man lovat?

Bara för att antalet nya fall i Kina är låga betyder inte detta att ekonomin vänder upp direkt. På CNBC berättade Tilman Fertitta att en av deras restauranger i Kina som nyligen hade öppnat igen hade varit helt utan besökare en dag. Något som han aldrig hade varit med om tidigare. Invånarna i Kina är fortfarande rädda, håller sig inne och håller nere konsumtionen. De större arbetsgivarna använder sig av speciella bonusar för att locka tillbaka arbetarna till arbetsplatserna. Men den siffran jag hört är att 85% av Kinas tillverkningsindustri är åter igång.

DAX har tappat hela 65% av uppgången från botten i december 2018 på endast två veckor. Detta samtidigt som vi kommer utsättas för rekordstimulanser. Så man kan kort sagt säga att volatiliteten är här för att stanna..Om jag får våga mig på en gissning i det korta perspektivet så bottnar vi temporärt i mitten på nästa vecka. Anledningarna i korta drag blir att vi får en fortsatt ökning i Italien, detta blir definierat som en pandemi men de tar ytterligare tid innan detta får fart på riktigt i USA.  Något som skulle kunna få oss att skjuta nedåt ytterligare är om man skulle se att det tar fart i USA snabbare och kraftigare än väntat samt om vi skulle börja se stor effekt på consumer confidence i USA/EU. Vi kan nog också handlas upp inför FED och ECBs nästa möten i hoppet om att de agerar kraftigt.

/

Fågeln

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.