Dålig magkänsla

Marknaden uppför sig konstigare för varje månad som går av 2019. Detta väcker så många frågetecken inom mig. Är dessa avvikelser ett tecken på början på något nytt, slutet på något gammalt eller kommer de mer av samma?

Min åsikt är att trender/fenom på¨börsen brukar bli starkare och starkare för att sedan dö ut helt. Till exempel var short VIX något som bara blev mer och mer populärt för att sedan helt nollas över en natt. Marknaden just nu är rekordstark, riskviljan i large cap är på topp. Samtidigt så får jag känslan av att riskaptiten på de mindre listorna bara blivit mindre och mindre under hösten. Large cap har överpresterat, mid cap, mid cap har överpresterat small cap och så vidare. Omsättning och volatiliteten på de mindre listorna är bland de minsta jag varit med om under min tid som heltidstrader, speciellt med tanke på de enorma inflödet som varit i de stora bolagen. Man ser väldigt sällan utländska aktörer kör köpsnurror i småbolagen men de dyker nästan alltid upp med ett säljprogram på dåliga eller bra nyheter. Kommer det en bra nyhet i ett större bolag så köper snurrorna mer aktier än som finns till salu och aktien spårar ut hel på uppsidan ala Clas Ohlson.

Som jag skrev i krönikorna i början av hösten förväntade jag mig att de skulle vara lite trade-tjaffs som skulle följas av en deal något Trump ska använda sig av inför valet. Översatt i index skulle de börja lite skakigt och sedan följas upp av en stark rörelse uppåt, men den här styrkan hade jag inte väntat mig. Absolut inte såhär snabbt och rakt upp. De värsta på uppsidan är nog ännu inte över, även om vi kan få en tillfällig rekyl här så räknar jag med fortsatt styrka härifrån. Men mer intressant är hur det känns som att ingen är negativ till marknaden längre, alla björnar(inklusive mig) är döda. Jag såg att vi i förra veckan hade rekord volymer i call options i SP500. Kan de var brända björnar som hedgar in positiv exponering? 

Samtidigt som vi ser nya rekord i index varje dag och dyra aktier överallt så var det länge sen jag såg så här många bolag jag tyckte var köpvärda. Detta är något som lämnar mig med dålig smak i munnen. Jag får även känslan av att marknaden spreadar isär på sin håll och kanter.Hur jag än vrider och vänder på det så får jag en konstig känsla i magen även om jag tror börsen ska norrut härifrån.

Well well, time will tell…

/
Fågeln

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.