Finwires morgonnyheter

Kompass.

Huvudpunkterna i Finwires morgonrapportering, idag måndag:

Företagsnytt: Nordea förvärvar norska onlinebanken Gjensidige Bank för 5,5 miljarder norska kronor. Genom affären får Nordea tillgång till ytterligare 176 000 kunder och drygt 4,8 miljarder euro i utlåningsvolym.

Läkemedelsjätten Astra Zenecas läkemedelskandidat Imfinzi har godkänts i Japan som behandlingsmetod för resektabel icke-småcellig lungcancer i stadium 3. Imfinzi blir därmed det enda immunläkemedlet som godkänts för den indikationen, skriver läkemedelsbolaget.

Bonnier-koncernens Bookbeat, som är en konkurrent till Storytel, fortsätter att uppvisa en stark tillväxttakt. Efter att ha växt med över 280 procent under 2017 ökade intäkterna med 110 procent under det andra kvartalet. Perioden blev också en milstolpe för företaget då intäkterna för första gången passerade 100 miljoner kronor räknat för de senaste tolv månaderna.

SAS och Preem har tecknat en avsiktsförklaring om att framställa förnybart bränsle. Avtalet faller under SAS målsättning om att ha ersatt samtliga inrikesflyg år 2030 med biojet (förnybart bränsle eller så kallad biobränsle).
Utbildningsbolaget Academedia har tecknat ett nytt låneavtal på totalt 2,5 miljarder kronor som väntas ge cirka 10 miljoner kronor i lägre räntekostnader per år samt ökad finansiell handlingsfrihet.

Teknikkonsulten ÅF har fått en order från Arla Foods om att bygga om Falkenberg mejeri. Ordern är värd 63 miljoner kronor. Det är den hittills största ordern från Arla, delger bolaget.

Bactiguard tecknar ett distributörs- och licensavtal med Well Lead Medical för drygt 30 miljoner kronor. Avtalet täcker samtliga produkter i Bactiguards portfölj och inledningsvis räknar man med att avtalet genererar drygt 30 miljoner kronor i form av produktleveranser och licensavgifter.

Analyser: Dagens industri anser att sportboksleverantören Kambi lockar med stor potential samtidigt som risken är hög. På plussidan är att affären är skalbar och att USA-marknaden öppnas upp medan minus är att aktiekursen redan rusat och att intäkter från USA dröjer. Analysen mynnar ut i en köprekommendation.

Från vår omvärld: Tesla med entreprenören Elon Musk i täten lyckades precis på målsnöret under tidiga söndagsmorgonen nå en veckoproduktion om 5 000 Model 3. Elon Musk har tidigare lovat en produktion vid den nivån under sista veckan i juni. Totalt var bolagets produktion rekordhöga 7 000 bilar under veckan.

Vänsterorienterade Andrés Manuel López Obrador vann söndagens presidentval i Mexiko och hans motståndare har erkänt sig besegrade. López Obrador kommer att ersätta Enrique Peña Nieto från Institutionella revolutionära partiet (PRI) på presidentposten.

Norska solenergiföretaget REC Silicon tvingas säga upp cirka 100 personer vid en produktionsanläggning på grund av handelsspänningarna mellan USA och Kina.

Kanada inför importtullar på amerikanska varor värda 12,6 miljarder dollar, motsvarande cirka 113 miljarder kronor, rapporterar AP. Som motåtgärd på amerikanska tariffer har Kanada valt att införa importskatter om 25 procent på amerikanskt stål och järn, samt har infört en tariff på diverse konsumentvaror uppgående till 10 procent.

Nordkorea har trots löften om en nedrustning inte vidtagit några sådana åtgärder baserat på de senaste satellitbilderna från 38North, en forskningsgrupp inom tankesmedjan The Stimson Center. Det rapporterar CNBC. Det bilderna istället visar är fortsatt byggaktivitet vid anläggningen för kärnforskning, Yongbyon, norr om huvudstaden Pyongyang.

Volvo ser optimistiskt på Kina och möjligheterna för en fortsatt stark försäljningstillväxt, uppger Claes Svedberg till statliga nyhetsbyrån Nya Kina. I intervjun säger chefen att det är marknadsförändringarna som skapar de nya möjligheterna.

Makro: Kinas officiella inköpschefsindex, PMI, för industrin minskade mer än väntat i juni. Industriindexet sjönk under juni till 51,5 från 51,9 månaden före. Marknaden hade väntat en minskning till 51,6.

Antalet registrerade husvagnar i Sverige var 472 i juni, vilket innebär en ökning med 1,7 procent jämfört med samma månad i fjol då 464 husvagnar registrerades. Ackumulerat för året är minskningen cirka 9,9 procent.

Rysslands inköpschefsindex, PMI, för industrin minskade mer än väntat i juni. Industriindexet sjönk under juni till 49,5 från 49,8 månaden före. Marknaden hade väntat en ökning till 50,5.

Överskottet i sydkoreanska handelsbalansen blev mindre än väntat i juni. Handelsöverskottet uppgick till 6,3 miljarder dollar, att jämföra med i maj då överskottet var 6,7 miljarder dollar. Väntat var en nedgång till 6,5 miljarder dollar.

Estlands industriproduktion +3,0 procent i årstakt under maj (+2,2).

De indonesiska konsumentpriserna ökade mer än väntat i årstakt under juni. På årsbasis var Indonesiens konsumentpriser +3,12 procent (+3,23), att jämföra med analytikerkonsensus som låg på +3,04 procent.
Filippinernas producentpriser, PPI, -1,8 procent i årstakt under maj (+0,5).