Finwires morgonnyheter

Finwires morgonnyheter i urval, bland annat om Dustins rapport som kom i linje med marknadsförväntningarna:

 

Företagsnytt: IT-produkt-återförsäljaren Dustin redovisar en omsättning i linje med förväntat under tredje kvartalet. Resultatet var i linje med marknadens förväntningar. Jämfört med föregående år steg vinsten. Omsättningen uppgick till 2 462 miljoner kronor (2 257,4), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 2 474. Rörelseresultatet blev 97,5 miljoner kronor (72), väntat rörelseresultat var 98. Rörelsemarginalen var 4,0 procent (3,2). Bolagets vd Thomas Ekman skriver i rapporten att segmentet SMB uppvisar en fortsatt stark tillväxt om 17,2 procent, varav 9,4 procent organiskt. Även segmentet B2C (konsumentmarknaden) fortsatte den positiva trenden med en solid tillväxt under verksamhetsårets tredje kvartal.

Dustin förvärvar nederländska Vincere Groep, en ledande aktör specialiserad på managerade tjänster, med fokus på molnlösningar och säkerhet samt IT-lösningar med tillhörande hårdvara och konsulttjänster. Vincere Group omsatte 71,2 miljoner euro, motsvarande 736 miljoner kronor, med ett rörelseresultat före avskrivningar, ebitda, på 4,8 miljoner euro, motsvarande 49,6 miljoner kronor, på den senaste tolvmånadersperioden. Köpeskillingen uppgår till 65 miljoner euro på skuldfri basis.

Mag Interactive redovisar en omsättning för det tredje kvartalet i sitt brutna räkenskapsår på 51,2 miljoner kronor (71,1). Rörelseresultatet uppgick till -0,5 miljoner kronor (-2,9). Dagligt och månatligt antal spelare (DAU och MAU) var 2,9 miljoner respektive 9,7 miljoner under kvartalet, en ökning med 60 procent respektive 22 procent jämfört med samma period föregående år.

Volvo Cars ökade försäljningen med 17,8 procent till 64 058 bilar i juni. För första halvåret är försäljningen upp 14,4 procent till 317 639 bilar (277 641), vilket är ett nytt rekord för perioden. 2017 var ett rekordår för Volvo med en ökad försäljning till 571 577 bilar. Samtliga marknader utvecklas positivt med USA som bäst presterande hittills i år. Där har försäljningen under juni ökat med 35,1 procent till 9 868 bilar, främst tack vare en stark försäljning av SUV-modellerna XC60 och XC90.

LKAB utvecklar ny teknik för att producera mineraler från gruvavfall som av EU klassas som strategiska med särskild betydelse för industrin, vilket inbegriper fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Industribolaget investerar nu i pilotanläggningar tillsammans med miljöföretaget Ragn-Sells för att industrialisera miljöföretagets process KMAP.

Ericsson uppges ha vunnit ett kontrakt om att få leverera trådlös utrustning till Wind Tre i Italien, uppger källor till Bloomberg News. Kontraktet är värt 600 miljoner euro, motsvarande 6,2 miljarder kronor, och vanns av Ericsson i kamp med kinesiska ZTE. Anledningen till varför Ericsson gick segrande är att ZTE förbjuds att köpa viss amerikansk teknik.

Aktier: Stefan Persson har via sitt ägarbolag Ramsbury Invest återupptagit sina köp av aktier i klädbolaget H&M där han är styrelseordförande och huvudägare. Delårsrapporten släpptes den 28 juni och insiders är förhindrade att handla i aktien 30 dagar före rapporten. De senaste köpen gjordes den 28 juni till 2 juli då ytterligare 8,13 miljoner B-aktier köptes till en kurs på mellan 132,81 och 135,36 kronor per aktie, en affär på 1,09 miljarder kronor.

Analyser: Den tyska storbanken Deutsche Bank sänker sin rekommendation för tre amerikanska flygbolag. Det gäller American Airlines, Delta Air Lines och United Continental som sänks till behåll från tidigare köp. Nya efterforskningar från banken visar att flygbolagen underpresterar under perioder med högre nivå av geopolitisk och makroekonomisk oro. Banken bedömer även att den ökade konkurrensen på nyckelmarknader medför att biljettpriserna sjunker, vilket påverkar försäljningen.

I vår omvärld: Det amerikanska handelsdepartementet har gett kinesiska ZTE tillåtelse att få återuppta underhållsarbete och andra tjänster man tecknat kontrakt om fram till och med 15 april. Samma datum valde USA att stoppa amerikanska företag att få sälja komponenter till ZTE, som är Kinas näst största tillverkare av telekomutrustning.

Chiptillverkaren Micron Technology sjönk kraftigt på börsen under gårdagen efter uppgifter om att en kinesisk domstol har blockerat försäljning av bolagets minnesprodukter i landet. Micron uppger i ett uttalande att man inte mottagit besked om försäljningsförbudet och inte tänker kommentera ärendet förrän det mottas. En analytiker hos BMO Capital Markets som bevakar Micron bedömer att riskerna i Kina har ökat.

De amerikanska bolagen i S&P 500-index genomför rekordutdelningar om totalt 124 miljarder dollar under det andra kvartalet, motsvarande 1,1 miljarder kronor. Det rapporterar Seeking Alpha. Det motsvarar en tillväxt om elva procent från utdelningsnivån om 112 miljarder dollar under samma kvartal i fjol. 83 procent av bolagen som ingår i indexet delar ut pengar detta kvartal, jämfört med 67 procent för ett år sedan.

Warren Buffetts finanskonglomerat Berkshire Hathaways innehav Clayton Properties köper Arbor Homes, som är den största husbyggaren i Indianapolis. Arbor Homes byggde i fjol 998 hus och beräknas i år bygga 1 200 hus. Det genomsnittliga priset är 199 000 dollar per hus, vilket innebär att bolaget förväntas nå intäkter på knappt 240 miljoner dollar i år.

General Motors ökade sin försäljning av fordon i USA i juni till 758 376 fordon i andra kvartalet jämfört med samma kvartal i fjol. Bolaget lämnar inte längre några månadsuppdateringar, vilket innebär att det är okänt exakt hur försäljningen i juni var.

Makro: Priserna på bostäder i Sverige noterade marginella förändringar i juni jämfört med maj. Det framgår av statistik som är framtagen av SCB på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och som presenteras på onsdagen. Priserna på bostadsrätter i Sverige var oförändrade i juni jämfört med maj. Även på tre månader var priserna oförändrade och på tolv månader noteras en nedgång på 6 procent. Medelpriset i juni var 35 620 kronor per kvadratmeter.

Kinas inköpschefsindex, PMI, för tjänsteindustrin, enligt Caixin, ökade mer än väntat i juni. Tjänsteindexet steg under juni till 53,9 från 52,9 månaden före. Marknaden hade väntat en minskning till 52,7. En siffra över 50 indikerar expansion.

USA:s lager av råolja, exklusive strategiska lager, sjönk med 4,5 miljoner fat under förra veckan fram till 29 juni jämfört med veckan före. Det rapporterar American Petroleum Institute, API. Bensinlagren sjönk samtidigt med cirka 3,1 miljoner fat. Lagren av destillerad olja minskade med cirka 0,44 miljoner fat.

Japans inköpschefsindex för tjänsteindustrin 51,4 i juni (51,0).

Australiens detaljhandel +0,4 procent i månadstakt under maj (+0,5) – väntat +0,3 procent