Hatet att förlora är viktigare än viljan att vinna

I stort sett alla duktiga traders jag träffat är tävlingsmänniskor. De gäller även för duktiga långsiktiga investerare, men i dem är inte tävlingsdjävulen lika intensiv. Kanske för att som trader är det krig varje dag, varje timme, varje minut.

Att de fanns en överrepresentation av avdankade idrottsutövare bland de duktiga aktörerna på börsen är något som slog mig väldigt tidigt. Men inte bara att dom hade utövat idrott utan att de flesta hade varit riktigt duktiga. Ofta följde sambandet, ju bättre de varit på sport desto skickligare var de i marknaden. Medans egenskaper som att varit duktig i skolan nästan har en negativ eller saknar korrelation till hur skicklig trader man är. Tex vet jag ingen duktig som gått på handels, pluggat teknisk fysik eller till läkare. Däremot en överrepresentation av folk som inte pluggat på universitet eller om de har pluggat så är de inte på något av sveriges “stora” universitet (dock bland de äldre var universitetens börsrum en svårslagen plantskola). Exempel på tidigare karriärer för några av de bättre tradörerna är alltifrån ambulansförare, fabriksarbetare, arbetsledare, till en avdankad nationalekonom från örebro universitet. Däremot är läshuvud något som man ser ofta hos många av de lite mer långsiktiga aktörerna i marknaden. Detta kan bero på att som trader är det viktigare att vara dum nog att våga agera på sin magkänsla även att den informationen man fått säger motsatsen. Detta för att man sällan vet hela historien förrän det är försent.

Jag tillhör dom som tror att den bästa utbildningen du kan ha inför din framtida karriär är en gedigen tävlingsbakgrund. Sen om det är golf, schack eller fotboll som du tävlat i spelar mindre roll. Det viktiga är att man får lära sig att vinna, lära sig hata att förlora och lära sig att jobba hårt men också effektivt.

Trading är en form av tävling likt nästan alla andra, du har många spelare (marknadsaktörer) som tävlar om att vinna de pengarna som finns ut i marknaden. Vissa dagar är marknaden mer generös, medans andra dagar får endast de allra bästa mat på bordet. Du kan enkelt följa hur du presterar genom att titta ner på din PnL.

Själv var jag lite av en medelmåtta i skolan, pluggade Natur med inriktning idrott. Hade MVG i samtliga natur/matte ämnen, men i stort sett G i resten. Så jag är inte för smart för att vara trader men uppenbarligen för korkad för att hålla på med långsiktiga investeringar då jag legat på tok för likvid senaste åren. Jag älskar att tävla och idrott är en av mina största passioner i livet. Jag hade aldrig det där oöverträffliga drivet eller någon jättetalang inom de idrotterna jag älskade att utöva. Men jag är en hyfsad skidåkare, spelade innebandy i div. 2, var bland de 15 bästa i min årskull i Sverige på golf under tonåren, 6 år av karate, bandy tills jag var 17 år, 5 år av tennis och lite andra små äventyr. Jag vet att om det inte vore för allt jag lärt mig ifrån min idrott, så hade jag aldrig lyckas som trader.

“A champion is afraid of losing. Everyone else is afraid of winning.”

/

Fågeln

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.