Hur man spränger ett konto

Det här är historien om den kanske mest framgångsrika tradern i norden och hur han gjorde ett hål i Nasdaq på över en miljard kr.

Alla hans konkurrenter visste hans namn men ingen hade någonsin träffat honom. Einar Aas bor i Grimstad en mindre stad utanför Oslo med runt 20 000 invånare, där han har bidragit med 145 MNOK i skatt årligen de senaste 3 åren. Under sina nästan 20 år som trader i egen regi har han handlat in mer än 3,5 Mdr NOK på elmarknaden.

I onsdags förra veckan fick framgångssagan ett bittert slut när prisspreaden mellan den tyska och nordiska elmarknaden bjöd på ett black swan event och spreadade isär uppemot 17 gånger mer än vanligt. Einars position som hade vuxit sig mer än 2 gånger större än Oslos årliga elförbrukning blev likviderad.

En av anledningarna till att den tyska och nordiska elmarknaden kunde spreada isär så mycket är att likviditeten har kommit ner betydligt och antalet aktörer/traders har minskat. Även volymerna har kommit ner avsevärt och var förra året endast en tredjedel av volymerna under toppåret 2002. 

Jag tror att stora outliers likt denna kommer bli vanligare än någonsin i framtiden på börsen ,råvaru-, valutamarknaden etc. Jag tycker vi fick se ett litet smakprov på det när VIX sprängdes i februari. Men allt rullar på bra nu när marknaden är stabil och volatiliteten är låg, men när de blir stökigare kommer outliers att bli allt vanligare, då framförallt i mindre likvida tillgångar. Lägg därtill att derivatmarknaden har vuxit några storlekar sen tidigare kriser. Detta är en marknad jag tror är väldigt underreglerad, speciellt med tanke på alla Bull/bear cert och MINI long/shrt som dykt upp i mindre likvida tillgångar.

Likviditeten i många miljardbolag på Stockholmsbörsen är från och till nästan obefintlig. Detta kommer skapa många och stora möjligheter senare när det blir lite stökigare på börsen. Men siza era positioner försiktigt när stöket kommer så ni slipper sitta där med en corner i ett bolag som bara fortsätter neråt och likviditeten gör det omöjligt för er att komma ur.  

“The market can stay irrational longer than you can stay solvent”

/

Fågeln

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.