Jakten på snabba pengar i aktieforumen

Den stora jakten på snabba pengar på börsen har nu fler deltagare än någonsin. De olika plattformarna på sociala medier har många tusentals medlemmar där alla tävlar om att hitta nästa kursdubblare. Vissa är mer pålästa än andra, men väldigt många är nya på casinot och de är dom som besitter störst risk att bli sittandes med Svarte Petter.

 

Aktieforum är inget nytt fenomen men i takt med att sociala medier har växt har detta också öppnats upp för en större publik. En stor skillnad är att sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter är experter på dra in och få sina användares uppmärksamhet. Via notiser, likes, delningar och kunskap har dom förmågan att kunna dra in din uppmärksamhet när du egentligen inte alls hade för avsikt att spendera din tid på deras medium. På ett sätt som gör att de äldre forumen som Börssnack och Placera inte har lyckats nå lika stor publik. 

När små illikvida bolag blir populära på dessa forum startar ett självkörande tåg. Ju mer människor som hoppar på tåget ju snabbare går det. Ju snabbare en aktie gått upp, desto flera blir intresserad av den och dess förmåga att skapa snabba pengar. Karusellen fortsätter tills aktörerna själv raserar det de byggt upp genom att fler aktörer vill ta hem sin vinst än antalet aktörer som vill hoppa på tåget. Alternativt att de dyker upp en större ägare som ser sin chans att komma ut till bra priser. Då kursen ofta droppar ner till i närheten av starten på karusellen så är det ett nollsummespel för samtliga aktieägarna, men då endel av säljarna inte tillhör aktieraketforskarna (forumaktörerna) kommer det inte vara ett nollsummespel för dem som grupp. De flesta slutar upp som stora förlorare i sin jakt på de snabba pengarna. Något som leder till att de ger upp aktier helt som tillgångsslag och drar sig till fonder eller i värsta fall slutar spara helt. 

Låter så klyschigt att säga att det är viktigt att vara källkritisk, kanske till och med viktigare än någonsin. Men det kanske är minst lika viktigt att inte vara godtrogen. För det finns många “profiler” ute i dessa forum som hyllas och följs av en stor skara. Profiler som fått denna följarskara mer på grund av att de är charmiga, bra på att marknadsföra sig själv och vet vad folket vill höra. Helt okunniga är de givetvis inte heller, men långt ifrån vissa andra tystare aktörer.

Som trader vet jag själv att jag absolut inte är bäst på allt inom aktier, det påminner marknaden mig om varje dag. Men jag vet vad jag är bra på och jag håller mig till det samt försöker bygga på de jag behöver bli bättre på. Jag tycker att det är minst lika viktigt att dela med sig av sina motgångar som sina framgångar på sociala medier. För att visa sina följare att vägen framåt är allt annat än spikrak och för att arbeta sig till de snabba pengarna måste man få uppleva de snabba torskarna.

/

Fågeln

 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.