Outlier

Har du någonsin reflekterat över hur din bästa affär hände? Och sämsta? I mitt fall besvaras båda frågorna med ett ord: Outlier. Går man in på Wikipedia så definieras ‘outlier’ så vackert som “In statistics, an outlier is an observation point that is distant from other observations”. Så vad är sannolikheten att förutspå en outlier?

Marknaden är som vackrast när den ligger långt ut på statistikskalan. Det är då den ger dig möjligheten att skicka ut mängder och åter mängder av pengar. Men om du är förberedd på att hantera marknaden när den är irrationell och instabil så har du en möjlighet till fantastisk avkastning.

Jag kan ge ett exempel från förra veckan. Tilrays fantastiska uppgång har nog ingen missat. Från en IPO-kurs på $17 till en high på smått otroliga $300, på endast två månader. Och ner till $150 från high endast 40 minuter senare.

Jag måste börja med att säga att jag förstod att uppgången inte var hälsosam och att det skulle komma en dipp, jag var definitivt inte ensam om det. Men vem trodde att sådan kvalité som många ville köpa på $300 skulle handlas till en rabatt om 50% endast 40 minuter senare? Det var i alla fall inte de som köpte på $290 och högre.

En oförberedd och förvisso oerfaren handlare sitter nog där med sin långposition och tänker “Jag trodde aldrig att det här kunde hända”. Men felet ligger inte i att marknaden är irrationell och att detta hände utan enbart i att man har varit ignorant mot faktumet att detta kunde ske.

Hursomhelst så köpte jag en liten stek på $151.5 för att jag älskar #sparadkrona. Jag förväntade mig utan tvekan högre kurser kommande minuterna men ni som har läst min krönika om hur jag ser på risk vet också att jag hade i åtanken att den kunde halveras igen. Denna gången slapp jag halveringen, 10 minuter senare stod den nämligen i $225.

Majoriteten av alla människor avfärdade Brexit, inte var det någon som var så dum att de skulle rösta för ett splittrat Europa? Det hände. Experterna påstod att Trump aldrig skulle bli president, framförallt inte efter att man fick veta vad han har för kvinnosyn som avspeglas i hans kända uttalande “Grab her by the …”, den omöjliga muren och hans syn på människans inverkan på miljön. Men det hände också.

Sammanfattningsvis tror jag att det är aldrig fel att ställa sig frågorna “Vad ska jag göra om Kim Jong Un blir av någon anledning besviken på Trump och skickar en atombomb mot en valfri plats? Vilka blir konsekvenserna för mig, aktie- och valutamarknaderna?” eller “Om aktie X faller 20%, 30%, ja kanske 50% på 10 minuter, vad skulle jag göra då?” Detta är bara ett urval av alla tusentals frågor som är värda att reflektera över.

// Paper Chaser

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.