Raketstart

Januari bjöd på nyårsraketer varje dag hela månaden lång. Tack vare detta lyckade jag få ihop mitt näst bästa januari någonsin, och en av de 5 bästa månaderna jag haft på börsen tradingmässigt. 

Som jag pratade om i min sista krönika för 2019, hade jag en magkänsla av att marknaden skulle ändra sig radikalt. Vi hade haft några månader med låg volatilitet och låga volymer bland småbolagen. Efter höstens uppgång på börsen hittade tillslut riskaptiten till de allra minsta bolagen och vi har sett olika aktier dubblas nästan varje dag denna månaden. De är bara att passa på och jobba hårt nu när marknaden är givmild. För de har en tendens till att inte vara jättelänge. Speciellt med tanke på att det kan bli oroligt i index med tanke på coronaviruset. Riskaptiten i småbolagen brukar lagga riskaptiten på börsen något. 

Marknaden bryr sig bara om en sak just nu, det är coronaviruset och dess framfart. Som jag pratade om i min tidigare krönika så tror jag att vi kommer se en fortsatt stark börs tills att utdelningarna är avknoppade, detta blir bara ett hack i kurvan. Den enda frågan är hur stort blir hacket? Index handlar nu vid viktiga stödnivåer och allt jag ser tyder på att coronavirusets framfart fortfarande inte har stabiliserat sig. Kapaciteten för hur många patienter man kan testa dagligen är fortfarande låg och i takt med att den ökar kommer antalet sjuka öka ännu kraftigare. Samtidigt ser man hur världens räntor kommer neråt samtidigt som ökad stimulans från Kina. Jag tror därmed att detta bara kommer att resultera i ett bra köpläge. Snart kommer marknaden successivt sluta fokusera på viruset och då lär vi långsamt börja röra oss uppåt igen på börsen, men det finns några dagar kvar på nedsidan innan jag köper.. 

Samtidigt kommer makron in sämre än jag hade väntat mig. Jag tycker att vi återigen ser att de låga räntorna och stimulanserna inte gör så mycket för själva ekonomin, men desto mer för börsen. Med tanke på att de är ca 1 år och 2 månader sen räntorna började falla kraftigt borde vi redan sett en tydlig effekt på ekonomin men med tanke på att vi inte gjort det så tror jag inte heller att det kommer hända. Problemet blir när räntorna slutar falla eller stimulanserna stannar upp, då riskerar vi se ytterligare ett hack ner för makrosiffrorna.Roten till problemet är att alla pengarna som tycks går raka vägen till buybacks eller rakt in på börsen, vilket fortsätter att trycka börserna högre trots sämre utsikt för ekonomin.

Var försiktiga där ute, orosmolnen börjar dyka upp på himeln.

/


Fågeln

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.