Svårare än någonsin att slå index

“I am not well qualified to criticize the theory of rational expectations and the efficient market hypothesis because as a market participant I considered them so unrealistic that I never bothered to study them.” – George Soros

Felprissättningar är en del av marknaden, den delen av marknaden som jag med flera livnär oss på. Men då och då visar det sig att det inte är ett felaktigt pris utan ett informationsövertag hos en eller flera aktörer som agerar kraftfullt. Många gånger kan man nästan se på flödet att de snart kommer trilla in ny information till marknaden. Detta är något som är väldigt mycket vanligare i mindre bolag. Här om veckan släppte Respiratorius sin rapport mitt under handelsdagen, inget stack ut i rapporten men helt plötsligt föll aktien 30% då en eller flera aktörer via AVA kastade ut aktier. Lite senare kommer det ut på forumen att de hade tisslat och tasslats om nyemission på stämman som pågick samtidigt. Men informationsasymmetri uppstår även i större bolag, tex kan man misstänka att de ihärdiga blankarna i Fingerprint visste mer än pöbeln genom att ha koll på bland annat chip leveranserna.  

Min tid som trader har format mig som marknadsaktör på många sätt. Framför allt har marknaden gjort mig mycket mer ödmjuk, när man dag ut och dag in ser att man har fler fel än man kan räkna. Jag har lärt mig att när en felprissättning blir så stor att jag inte längre förstår vad det är som händer. Då är de med största sannolikhet något jag har missat, det är dags att sluta kämpa emot och ta stoppen. För det spelar ingen roll hur mycket man vet om ett bolag, för de räcker med att de är en sak man inte vet för att det ska kunna uppstå en rejäl nedskrivning av depån.

Informationsasymmetrin i marknaden har gissningsvis minskat för varje år som gått och därmed är nog marknaden effektivare än den någonsin varit. Färre felprissättnigar, fler aktörer, mer kapital än någonsin som ska fördelas ut, samtidigt som vi befinner oss i en långt gången högkonjunktur med minusräntor. Alla pilar pekar åt samma håll, det har aldrig någonsin tidigare varit såhär dåliga förutsättningar för oss marknadsaktörer att nå överavkastning.

Men samtidigt finns det fortfarande många aktörer som överavkastar marknaden på ett statistiskt säkerställt sätt. Bättre tider kommer nog innan syndafloden med robotarna tar över helt, men fram till dess gäller det att lägga beslag på varje krona man kan komma över där ut.

/

Fågeln

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.