The greatest and biggest trade deal ever

“The deal I just made with China is, by far, the greatest and biggest deal ever made for our Great Patriot Farmers in the history of our Country.” (Donald Trump) Är detta en fantastisk deal av Mr. “Art of the deal” eller är det något som Trump desperat slängt ihop för att få en “vinst” efter långa tider av motgångar i handelskriget mot Kina. 

Min åsikt är att den här dealen är mer en mini vinst som Trump tvingar fram för att lugna ner marknaden och skjuta de planerade tariff höjningarna framåt i tiden efter den lite skakigare amerikanska makro statistiken. Dagen efter vi fick dealen låg en planerad höjning på 5% av tullarna mot Kina, något jag är tämligen säker på att varken USA eller Kina ville skulle ske. Dealen i sig skiljer sig inte anmärkningsvärt från de erbjudanden som varit på bordet tidigare, tex i Maj när samtalet mellan de två nationerna fick ett abrupt slut. Den största delen i överenskommelsen är Kinas köp av agricultural products, dock något som Kina erbjöd redan för 18 månader sen när handelskriget startade. Sen dess har vi sett USAs export på agricultural products till Kina nästan halveras. Så de lösa löftena inom intellectual properties och currency control känns som en klen tröst för den kraftigt minskade exporten de amerikanska företagen fått lida av. Också en sån sak att man är villig att gå med på en muntlig deal för att slippa lördagens höjning av tullarna är ett tydligt tecken på att Trump var lite desperat. Medans den skriftliga och undertecknade dealen lär dröja ytterligare några veckor. Avtal har ju fallit sönder på kortare tid än så, lägger man därtill en impulsiv kapten vid rodret ska man inte ta något för givet. Summerat så ser jag detta mer som en vinst för Kina än en vinst för USA

För att inte låta mer negativ än jag är så finns det en god chans att detta är just vändningen på handelskriget, något som världsekonomin skulle behöva nu. Samtidigt att se detta som en förlust är nog trångsynt, även att marknadens reaktion under fredagseftermiddagen var tämligen neutral. Man kan ju också misstänka att de hade läckt ut innan med tanke på att börserna hade rusat hela dagen innan beskedet om avtalet kom ut. Mer intressant blir nog kommande veckas reaktion på händelsen. Jag är verkligen öppen för både uppgång och nedgång, det enda jag vet är att jag inte kommer våga gå emot någon av rörelserna. 

Lycka till i veckan, trendryttare! 

/

Fågeln

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.