The Greatest Bubble of All Time

Med ett prisfall på mer än 70% ifrån all time high, så kan vi nu konstatera att Bitcoin var den största bubblan genom alla tider. De 3 åren som ledde upp till toppen gav nästan 60 gånger pengarna. En jämförelse med några av de andra största bubblorna i historien kan ni se på bilden nedan.


En intressant sak med de andra tre av dom största bubblorna i historien(Tulpanmanin, Mississippi company och South Sea company) är att 3 av 3 gick till ~0 inom 2 år efter toppen. Där Mississippi company och South Sea company båda gick i konkurs, medans priset på en tulpanlök gick ifrån att kosta lika mycket som ett hus och tillbaka. Är en prisrörelse till ~0 ödet som väntar även för Bitcoin?

En över 70%ig nedgång sedan toppnivåerna är förvånansvärt nog den minsta nedgången bland Bitcoins närmsta peers. Där Ethereum är ner 88%, XRP 87%, Bitcoin cash 91%, Litecoin 89% ifrån deras toppnivåer.

Ett annat välkänt spekulativt eufori är IT-bubblan, där Nasdaq composite gick ifrån 500 till över 5000 på 10 år. För att sedan gå ner nästan 80% och sätta botten i oktober 2002. 13 år efter botten sattes nya ATHs och i somras nådde Nasdaq 8100. Under de 16 år efter botten så har man fått en avkastning på nästan 7 gånger pengarna exklusive utdelning. Samtidigt som tech varit den bransch där man hittat några av dom bäst avkastande aktierna de senaste 10 åren med namn som Amazon, Apple och Google. Det är också tech som står för de flesta av de största bolagen i världen, hela 7 av de 10 största är techbolag. Är detta den ljusa framtiden som Bitcoin och blockchain står inför?

Personligen tror jag att framtiden för kryptovalutor blir något av en kombination de två historiska exemplena. Med en risk att Bitcoins öde blir lite av ett “one-hit wonder” likt de andra tre största bubblorna (Tulpanmanin, Mississippi company och South Sea company). De är nog även de tillgångsbubblorna som är mest lika Bitcoin. Medans jag tror att blockchain kommer leva vidare i form av digitala valutor och något som kommer vara en del av vardagen om 5-10 år.  

Men en sak som gör Bitcoin väldigt spännande är hur det kändes som 90% av alla visste att det var en bubbla hela vägen upp till toppen, men ändå lyckades man blåsa upp bubblan så mycket. Lite på samma sätt känns det nu som alla vet att den ska ner mer. Too crowded?

But what the hell do i know?

“The more I learn, the more I realize how much I don’t know.” Albert Einstein

/

Fågeln

 

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.