Att gå kort: 7 steg till framgångsrik blankning

För åttonde året i rad har börsen som helhet visat stigande kurser och privatspararna får sällskap av allt fler optimister, i alla fall om man ska tro den senaste Sifo-mätningen som visar att många tror på en fortsatt uppgång. Men hur länge kommer egentligen börsrallyt att fortsätta?

Hittills i år har Stockholmsbörsen haft en uppgång på 23 procent (sett till Stockholmsbörsens breda index första halvåret) och amerikanska aktier har gjort sitt bästa första kvartal på över 20 år. Men ingen kan med säkerhet säga hur länge till det kommer att pågå eller svara på frågan; när kommer nästa börskrasch? En fråga som Börshajen ställde i en krönika på sin hemsida i slutet av första kvartalet.

Så småningom kommer vi trots allt att komma in i ett kyligare börsklimat men för den som blankar eller går kort, som det också kallas, innebär det istället en möjlighet att tjäna pengar tillskillnad från optimisterna. Att tjäna pengar på en nedgång betyder inte att nedgången behöver vara generell för en börs utan den kan givetvis också avse ett specifikt bolag eller en marknad.

En CFD (Contact for Difference) är ett derivat som följer prisutvecklingen av en underliggande finansiell tillgång och det är en populär produkt att använda vid blankning. En CFD följer inte bara priset på aktier utan kan även följa priser på andra tillgångar såsom index, råvaror, valutor, kryptovalutor, ETF:er och räntepapper.

Här kan du uppleva en handelsplattform som daytraders använder för blankning

 Här är sju tips till dig som vill komma igång med blankning med CFD:er

  1. Stämmer verkligen prissättningen?

Lika ofta som en marknad eller aktie kan vara underprisad kan den vara överprisad och förväntas sjunka i värde framöver. Ett sådant antagande om en felaktig prissättning görs ofta baserat på en fundamental analys (FA). Du kan göra din egen analys eller ta del av andras för att bilda dig en uppfattning. I CMC Markets handelsplattform får du analyser direkt från Morningstar som till exempel visar vad en aktie är värd baserat på kvantitativ data.

  1. Vad säger den tekniska analysen?

Antagandet om en felaktig prissättning behöver inte vara den enda anledningen till att blanka, det kan också ta lång tid innan det hela spelar ut sig. Med hjälp av teknisk analys (TA) kan den som är aktiv i sin handel hämta hem vinster på mycket kort sikt. Till exempel skulle en överköpt aktie kunna vara ett tillfälle till att blanka – då väntas ofta en rekyl neråt. I CMC Markets plattform kan du enkelt skapa egna regler för när du vill köpa och sälja och även göra dina egna tekniska analyser med hjälp av vårt avancerade grafverktyg. Du kan även ta del av vår chefsanalytiker Nils Brobackes tekniska analyser.

  1. Viktig skillnad mellan en trend och korrelation

Teknisk och fundamental analys är två strategier som båda används vid blankning och som kan påvisa trender och korrelationer på marknaden. Om du vill lära dig mer om de olika analysmetoderna kan du kostnadsfritt delta i CMC Markets webbaserade utbildningar där vi går igenom det mest grundläggande i teknisk och fundamental analys.

Öppna ett kostnadsfritt konto hos CMC Markets och börja blanka

  1. Sätt gränser i tidigt skede

Efter att du har gjort din analys är det dags att bestämma vid vilken prisnivå du vill gå in på för att ta en blankningsposition. I CMC Markets handelsplattform kan du välja om du vill få ett larm när målkursen uppstår eller om du vill att plattformen automatiskt ska öppna din position vid en viss kurs.

  1. Hävstång på din position

Handel med hävstång är att låna pengar för att kunna ta en större position än ditt egna kapital och på så sätt få en högre avkastning. Nedsidan är givetvis att även risken ökar med motsvarande multipel. Som icke-professionell kund hos CMC Markets kan du handla med hävstång upp till 30 gånger.

  1. Planera för både vinst och förlust

Att ha en plan för både när du ska ta hem en vinst, och en förlust, är ett råd som majoriteten av erfarna investerare ger. I CMC Markets handelsplattform kan du som icke-professionell kund aldrig förlora mer än insatt kapital men på lång sikt är det är viktigt att i förväg sätta gränsen för när du ska realisera en vinst eller förlust för att maximera din avkastning.

  1. Välj en handelsplattform med generösa öppettider

Blankning innebär, precis som alla typer av investeringar, en risk och priserna kan fluktuera mycket på kort tid. Det är därför extra viktigt att du väljer en handelsplattform där du kan köpa och sälja när den underliggande marknaden  är öppen. CMC Markets erbjuder över 10 000 olika produkter i sin handelsplattform och har ofta mer generösa öppettider än om du skulle handla direkt på den underliggande marknaden.

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75 procent av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.