Hjärnan är din värsta fiende del 2

Kristofer Berggren, analytiker på CMC Markets.

TRADINGKRÖNIKA:

I min senaste krönika tog jag upp problemet som uppstår när känslorna tar över våra investeringsbeslut. Som investerare eller trader blir du dagligen utmanad av en mängd mentala fällor.

 

Overconfidence

Du måste våga tro på din strategi och på dig själv för att lyckas i långa loppet. Däremot om tron övergår i självsäkerhet och att du ”vet” var marknaden är på väg, vilka bolag som garanterat blir vinnare osv, då är du ute på djupt vatten. Mr Market kommer att straffa dig.

Anchoring

Vi fäster oss gärna vid en datapunkt och utgår från att det är sanningen. Exempel: aktie X kostade 250 kr för ett år sedan, nu kostar den 125 kr. Den som fäst sig vid 250 kr ser detta som ett perfekt köpläge men frågan man ska ställa sig är; varför har den gått ner så mycket?

 

Disposition effect/Loss aversion

Disposition effect menar att en förlust påverkar oss negativt i dubbelt så stor utsträckning än vad en vinst kan påverka oss positivt. Detta gör att vi skyr förluster som pesten. Hur många gånger har du inte sagt till dig själv – ”bara aktien når break even så säljer jag”? Kom ihåg att ”Losers average losers”.

 

Confirmation bias

Alla som handlar med aktier vill gärna ha rätt. Det spelar ingen roll om det handlar om investeringar eller en diskussion. Strävan efter att ha rätt gör att vi tenderar att söka och tolka information på ett sätt som bekräftar det vi själva tror. Tänk på att om det finns en köpare finns det också en säljare. Vem har rätt?

 

Bandwagon effect

Människan är ett flockdjur som gärna gör som alla andra för att inte sticka ut och för att det ger oss trygghet. Att köpa en aktie bara för att alla andra gör det är sällan en bra idé. Om du inte vet varför du köpt en aktie vet du inte heller när det är dags att sälja den. Gör alltid din egen analys men ta gärna inspiration från andra. I nästa nummer tar jag upp hur vi kan agera för att ta kontroll över de känslomässiga besluten.

 

Materialet i denna artikel är endast allmän information och utgör ej råd eller rekommendationer.

 

Please follow and like us:

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

Din mailadress kommer inte att publiceras.