Vi tar hål på de 4 vanligaste fördomarna om trading

ANNONS:

Alla som någon gång har intresserat sig för trading har mött dem, fördomarna och myterna som omgärdar yrket. Skrapar man bara lite på ytan blir det ganska snart tydligt att de flesta inte stämmer. Nils Brobacke, chefsanalytiker på CMC Markets, tar död på de fyra vanligaste fördomarna om trading.

Klicka här och testa CMC Markets handelsplattform för trading

Myt 1: Trading är bara för riskbenägna
– En myt som ofta förekommer är att trading bara skulle vara för den som är riskbenägen och vågar chansa, men det stämmer absolut inte, säger Nils Brobacke.

Han om någon borde veta. Med över tio års erfarenhet från handel och analys av de finansiella marknaderna har han sett det mesta.

– Utmaningen inom trading är att dels klara av att vara snabbfotad, adaptiv och villig att ta en kalkylerad risk, men samtidigt vara noggrann nog att göra jobbet med analysen så att man kan agera helt disciplinerat när läget uppstår. För att lyckas med trading måste man därför förstå att det är känslor ut och regler in som gäller.

Myt 2: Trading är bara för unga män
I undersökningar av hur professionella traders arbetar visar det sig ofta att kvinnorna klarar att vara mer disciplinerade, även om de samtidigt oftast tar lägre risker. Trots detta, är det en vanlig myt att trading bara är något för unga män, hur kommer det sig?

– Om du tittar på majoriteten av de som ger sig in i branschen så kan det stämma att de flesta är unga, riskbenägna män. Men spolar du fram och tittar på de traders som faktiskt är mest lönsamma över tid så är det inte de som tar mest risk utan de som tar kontrollerad risk som tjänar pengar.

Myt 3: Man måste ha rejält med startkapital för att börja trada
Men hur är det då med startkapitalet? Stämmer det att man måste ha ett rejält kapital för att ens börja ägna sig åt trading? Enligt Nils Brobacke är svaret tudelat.

– Jag skulle säga att det beror på vilket syfte man har med sin trading. Vill du leva helt på den, ja då bör du ha ett kapital som tillåter att du har en sämre period utan att det blir ett för stort värdetapp eftersom det kan vara extra påfrestande psykologiskt med ett för litet kapital.

Däremot menar Nils Brobacke att för den som vill börja ägna sig åt trading vid sidan av sitt ordinarie jobb, och därmed inte behöver dra in pengar till lön, pension, semester etcetera, är det en myt att det behövs ett stort startkapital.

– Som exempel betalar du hos oss på CMC Markets bara en spread på index, valutor och råvaror, det vill säga en procentuell kostnad som inte påverkas av hur stor eller liten positionen är. Du kan även handla mindre andelar av kontrakt om du vill börja riktigt smått och kanske testa en ny strategi med mindre pengar eller bara vill testa en ny plattform.

Myt 4: Trading är en hektisk, glassig livsstil
Innebär då trading en glassig, hektiskt livsstil som man definitivt inte kombinerar med vanligt familjeliv?

– Att påstå det är lite som att säga att alla revisorer är tråkiga eller att alla läkare är besserwissers. För vissa stämmer det, för andra inte. Gör du 100 trades om dagen kan det absolut bli lite hektiskt, ändrar du däremot positioner en gång i veckan blir skärmtiden extremt liten. Trading är helt enkelt väldigt flexibelt och man kan anpassa sina arbetstider efter sina egna preferenser.

 

Om CMC Markets
Hos CMC Markets kan du handla CFD:er på index, råvaror, valutor, räntepapper, aktier och från med 19 mars 2018 även kryptovalutor, exklusivt för deras professionella kunder.

  Så fungerar CFD:er

  • En CFD (Contract for Difference) är ett kontrakt som ger dig rättigheten till prisförändringen i en underliggande tillgång.
  • När du handlar CFD:er äger du inte den fysiska tillgången utan endast rätten till prisförändringen.
  • Med CFD:er kan du göra en förtjänst på både stigande och fallande marknad. Du kan välja att gå kort/blanka och få positiv avkastning när priset faller, eller gå lång/köpa och generera positiv avkastning när priset stiger.
  • Glöm inte att risken är precis lika stor som möjligheten. Går marknaden emot dig så gör du en förlust.

 Riskinformation
Investeringar i CFD:er kan utvecklas såväl positivt som negativt, eventuell förlust kan i vissa fall överstiga insatt kapital.

Please follow and like us: